Brokolicová polévka

brokolicová polévka
Nutriční hodnoty pro jednu porci:
986 kJ 10 g bílkovin
25 g sacharidů 11 g tuků

Doba přípravy: 10 minut (+ 15 minut vaření)

Množství: 3-4 porce

Suroviny:

Postup:

  1. brokolice odřízněte jednotlivé růžičky a rozlámejte na stejně velké kousky
  2. Košťál nevyhazujte. Odřízněte mu dřevnatý konec a oloupejte ho.
  3. Košťál si nakrájejte na tenké plátky, rozprostřete je na plech vyložený pečícím papírem, jemně zakapejte olivvým olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 160°C. Dobu pečení si uzpůsobte podle sebe, ale přibližně by to mělo vycházet nastejno s dokončením polévky.
  4. Šalotky (v případě nouze je nahraďte 1 cibulí) nakrájejte najemno a nechte je zpěnit na olivovém oleji.
  5. Jakmile šalotka zesklovatí, přihoďte rozdrcený česnek a krátce osmahněte.
  6. Do hrnce nalijte vývar (případně obyčejnou vodu, chuť bude ale méně výrazná), přidejte růžičky brokolice, muškátový oříšek a vařte cca 7-10 minut.
  7. Pak vše rozmixujte pomocí ponorného mixéru.
  8. Hrnec odstavte z plotny, do polévky rozklepněte 1 vejce a hned ho rozmixujte.
  9. Polévku dochuťe solí a pepřem, v případě potřeby trošku nařeďte vodou.
  10. Podávejte posypané plátky upečeného košťálu a klidně i kousky předem uvařeného či upečeného masa (na obrázku polévka s kousky vepřového masa z vývaru).