Papušek na houpačce

Papoušek vlnkovaný neboli Andulka

Novinky

Andulka ve volné přírodě

Popis

Andulka žijící v přírodě má spodní část těla, zadní hřbet, kostřec a vrchní krovky ocasní zelené. Čelo, temeno, brada a hrdlo spolu s přední tváří jsou jasně žluté. Na hrdle je nejčastěji několik nápadných černých teček, na lících po jedné podlouhlé modré skvrně, splývající s okrajovou tečkou. Zadní část tváří, záhlaví, zadní krk a hřbet jsou jasně žlutozelené s tmavým vlnkováním, které je na hlavě nejmenší, směrem ke hřbetu hrubší. Ruční letky jsou matně zelené, zevně žluté, na vnitřním praporu černě lemované a mají ve středu žluté skvrny, tvořící na spodní straně křídla pruh. Ostatní letky jsou tmavě zelené, také se žlutým lemováním, u kořene světle žluté, na vnějším praporu černé. Křídelní krovky jsou žlutozelené se žlutými okraji, ruční krovky a křidélko modrozelené se žlutým lemováním. Dvě nejdelší ocasní pera jsou tmavomodrá, ostatní zelenomodrá se širokou žlutou skvrnou uprostřed a širokým středním okrajem na kořeni vnitřního praporu. Oko je modré, duhovka žlutá až bílá. Oční víčko se zavírá od spodu nahoru. Zobák je zahnutý jako u dravců, zelenavě rohový, u kořene světlejší se špičkou často světle hnědavou. Nohy jsou šedomodré se čtyřmi prsty. Dva prsty směřují dopředu a další dva dozadu. Na každém prstu je zahnutý tmavý drápek.

Životní podmínky

Podmínky v Austrálii jsou velmi tvrdé. Teplota přes den stoupá až k +45°C a v noci naopak prudce klesá až -4 °C. Andulky se dokážou s těmito teplotními výkyvy poměrně dobře vyrovnat. Díky podnebí je v Austrálii velký nedostatek vody. Ve zvláštních případech dokáže andulka přežít bez vody až 25 dnů. V obzvláště suchých obdobích si pomáhají andulky tím, že získávají vodu z ranní rosy na rostlinách, která vzniká změnou teploty. Většinou se andulky zdržují poblíž vodních zdrojů. Pokud je v okolí dostatek vody, tak andulky na rozdíl od ostatních papoušků pijí pravidelně přibližně co 3 hodiny. Potravu hledají andulky převážně na zemi. Živí se sběrem semínek z různých bylin a trav. Protože je těchto trav nedostatek jsou nuceny vyhledávat potravu v širokém okolí. Přelétávají na velké vzdálenosti (až stovky kilometrů) než najdou nové zelené pastviny s dostatkem potravy.

Hnízdění andulek

Hnízdění andulek začíná s příchodem dešťů. Jejich život se rázem změní. Je to období ve kterém začínají růst rostliny, což znamená dostatek potravy. To je ta ideální doba pro přivedení mláďat na svět. Samečci se začnou dvořit svým družkám. Naparují se a předvádějí svatební tanečky. Samičky zase hledají vhodné místečko pro umístění hnízda a opatrně sledují naparující se samečky. Během několika dní se život hejna zcela změní. Každý pár si najde svoje místo kde samička snese vajíčka na kterých bude sedět tak dlouho dokud se nevylíhnou mláďata. Počet vajíček bývá mezi 4-6 a samička je snáší co druhý den. Po dobu zahřívání se vajíčka musí pravidelně otáčet. Sameček zatím shání potravu a krmí samičku. Ta ho ovšem do hnízda nepustí. Po 18 dnech se začne z vajíček ozývat pípání. To je signál pro samičku, že mláďata chtějí na svět. Než se ale dostanou ven dá jim to pěkně zabrat. Potrvá jim to celý den než se vylíhnou. Mláďata se líhnou v takovém pořadí v jakém byla snesena vajíčka. Narodí se slepé a bez peří. Samička je zahřívá a krmí po dobu než budou moci vyletět z hnízda. Trvá to asi kolem 30 dnů. Mláďata opustí hnízdo a ihned se pokoušejí létat. Sameček je ještě bude krmit do té doby až se naučí hledat si potravu sami. Nepotrvá to však déle než 2 týdny. Pak už jsou mláďata dospělá a dovedou se o sebe sama postarat.

Valid XHTML 1.0 Strict