Provedu Vás

Kdo jsme ?

Vítáme vás na našem webu, který se zaměřuje na poskytování průvodcovských služeb v Evropských městech. Jsme parta mladých průvodců, kteří mají několika leté zkušenosti z různých průvodcovských firem a nyní by jsme vám rádi nabídli naše služby formou této organizace. Naše prohlídky jsou profesionální, ale zároveň velmi přátelsky laděné, povíme vám všechny zajímavosti a důležité poznatky z historické stránky, ale také si s vámi rádi popovídáme o každodenním životě v našich městech a dáme vám skvělé tipy na restaurace, aktivity, výlety a všechno co vás bude zajímat.

Krátká ukázka měst v kterých nabízíme prohlídky

Česká kuchyně

Pro Českou kuchyni jsou typické hlavně hustší polévky a omáčky s dušeným masem, často je jako základ používána vařená nebo dušená kořenová zelenina. Mnoho druhů koláčů a pečiva, které jsou populární ve střední Evropě, pochází z české kuchyně. Česko má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček. V Česku je také rozšířen sběr hub, které jsou poměrně častou přísadou jídel. České menu se obvykle skládá ze dvou nebo více chodů - prvním je tradičně polévka, druhým hlavní jídlo, a doplňkovými chody pak dezert, kompot nebo zeleninový salát.

Receptů na polévky je tu opravdu mnoho. Nejčastější jsou vývary s různými zavářkami, zeleninou a kořením. Často se polévky zahušťují jíškou a podávají s pečivem jako samostatné jídlo. Tradiční polévky jsou bramborová, česnečka, gulášová, dršťková, fazolová, zelná s klobásou, hovězí s játrovými knedlíčky a nudlemi, kulajda a houbová polévka.

Hlavní jídla jsou převážně masová. Kromě vepřového, hovězího a drůbežího masa je tu velmi populární také zvěřina, králík a ryby. Tradiční pokrmy jsou vepřový řízek, vepřo knedlo zelo, pečené vepřové maso, různé guláše, smažený kapr nebo pečená sekaná a typické omáčky jsou koprová, houbová, rajská, smetanová, omáčka ke svíčkové nebo papriková.

Co se týče příloh tak kromě běžných jako jsou těstoviny, rýže a brambory jsou tu velmi populární knedlíky, které se připravují buď z mouky spojené s pečivem, nebo z bramborového těsta. Dále je zde oblíbená jako příloha například kapusta, zelí a špenát.

Vyrábí se zde také mnoho pochutin, jako jsou například obloženě chlebíčky, utopenci, pivní sýr, nakládané okurky. Také je zde možno koupit mnoho sladkých pochutin. Častým dezertem jsou české buchty a moučníky. Většinou jde o sladké pokrmy z nejrůznějších druhů těst s náplní nebo polité čokoládou či jinou pochutinou. Mezi suroviny patří potraviny rostlinného původu (např. rebarbora a různé druhy ovoce), různá drobení, čokoláda, povidla nebo mák. Do dortů se přidávají piškoty, krémy, domácí šlehačky, marcipánové ozdoby a podobně.

Co se týče nápojů tak Česká republika je národ pivařů. Pivo z Česka je světoznámě a je bráno jako jedno z nejlepších na světě. Nejznámější je Plzeňský Prazdroj a Budějovický Budvar. Dlouhodobě Česko obsazuje první příčky v počtu vypitých litrů piva za rok (v průměru se zde vypije skoro 160 litrů piva za rok na jednu osobu)Téměř v každé hospodě v republice je možnost dát si točené pivo, které se vyznačuje hlavně zlatavou barvou a bílou pěnou na povrchu. Na polích se také proto pěstuje velké množství chmele, který je základem pro pivo. Na Moravě se ale nachází i mnoho vinných rév a díky tomu si zde můžete vychutnat i dobré České víno.

Seznam Českých jídel

Slovenská kuchyně

Na Slovensku se kuchyně hodně rozděluje na severní a jižní jelikož ta severní je velmi ovlivněna horskými podmínkami. Kvůli dlouhé a často tuhé zimě se v těchto oblastech velmi preferuje uzené maso, brambory, kysané zelí, mléčné výrobky a luštěniny, tedy suroviny, které dokáží vyprodukovat i v zimě nebo mají dlouhou trvanlivost a přes zimu zůstávají čerstvé.

Na jihu Slovenska je pak surovinový základ pestřejší a je tu například mnohem více druhů masa jako třeba hovězí, husí, kachní a krůtí. V rybnících chovaný kapr se stal na jihu tak jako v Česku klasickým vánočním chodem. Oproti severu je zde daleko větší dostupnost ovoce a ovocných výrobků, jako jsou džemy nebo sterilizované a sušené ovoce.

Nejtradičnější polévka na Slovensku je „kapustnica“, která se vaří z kysaného zelí, uzeného masa, sušených hub, švestek a klobásy, zahuštěná zakysanou smetanou. Dále jsou zde oblíbené polévky fazolová, čočková, kuřecí, hovězí nebo gulášová.

Hlavní jídla jsou podobně jako v Česku spíše mastnější a masové. Jako základ je často používáno sádlo. Nejtypičtější Slovenská specialita jsou bryndzové halušky se slaninou. Bryndza je slaný tekutý sýr chutí trochu podobný například balkánskému sýru. Další klasikou, je zde guláš kde se oproti Českému hodně používá skopové maso. K jídlům jsou zde také velmi oblíbené knedlíky. Velmi populární je taky pečená husa, která se v určitých oblastech bere jako tradiční sváteční jídlo a často se zde podává s lokšemi.

Peče se zde také mnoho moučníků a dezertů, typické jsou záviny, koláče, buchty. Nejoblíbenější je zde štrůdl a žemlovka. Na Vánoce se peče variace cukroví a perníčků. Z nápojů určitě stojí za ochutnání „žinčica“ která se vyrábí z ovčího mléka a často se s ní zapíjí již zmiňované halušky.

Seznam Slovenských jídel