Sushi
Sushi je jedno z nejznámějších jídel japonské kuchyně. Věštšina lidi si pod pojem sushi představí zejména syrové rybí maso s rýží a řasou, ale sushi je především vařená rýže spojená se speciální sladkokyselou omáčkou Sušiniko. Doslovný překlad slova sushi z japonštiny znamená ,,kyselá chuť".
Základní druhy Sushi:
Sushi je mnoho druhů a provedení. Vyznat se v nich všech by zabralo spoustu času. A proto jsme pro Vás připravili seznam základních pokrmů.
- Nigiri
- Gunkan
- Maki
- Sashimi
- Temaki
- Urumaki
Nigiri
Jedná se o rýžový váleček, na který se položí kousek syrové ryby, zeleniny či vaječné omelety(viz. obrázek). Nigiri se má jíst rybou dolů, abyste si její chuť naplno užili.
Gunkan
Gunkan sushi vypadá podobně jako nigiri. Jedná se o rýži zamotanou do mořské řasy. Vznikne tzv. ohrádka. Na ní jsou kousky ryb a jiné mořské plody.(viz. obrázek)
Maki
Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů je určitě maki sushi. V japonštině znamená maki rolka či něco srolovaného. Uvnitř rolky najdete obvykle rýži, rybu a zeleninu. Celý váleček je pak zabalený v mořské řase nori.
Sashimi
Sashimi je trochu jiný druh sushi. Nekombinuje se s rýží. Jí se jen syrové rybí maso nakrájené na kousky a podávané se sójovou omáčkou a wasabi. V Japonsku ho považují za předkrm a servírují ho jako jeden z chodů společně se sushi.
Temaki
Vůbec nejnovější druh. Jedná se o ručně rolované sushi, které připomíná vzhledem malý kornoutek. Vnitřek je naplněn rýží a vršek ,,kornoutu" je naplňen rybou, zeleninou či kaviárem.
Uramaki
Sushi, které nevzniklo v Japonsku, ale přesto se v zemi stalo velmi oblíbeným. Nejznámější je tzv. California roll. V podstatě se jedná o obrácený druh maki. Řasa je uvnitř rolky a kolem ní vrstva rýže.