Kuchtíme s Ivčou

Instragram logo

kuchtime_s_Ivcou

Cheesecake s jahodovou omáčkou

(1 hodina 30 minut) 8 porcí

Ingredience

Ingredience Množství
Máslové sušenky 200 g
Máslo 60 g
Smetanový sýr 400 g
Ricotta 200 g
Vejce 3 ks
Krupicový cukr 120 g
Zakysaná smetana 300 g
Jahody 1 kg
Kukuřičný škrob 1 lžička
Citrónová šťáva Podle chuti

Pracovní postup

Troubu předehřejte na 140 °C a na její dno položte žáruvzdorný hrnec s horkou vodou. Voda se při pečení promění v páru, která zajistí nevysušení a nepopraskání koláče.

Začněte korpusem: sušenky rozdrťte v mixéru najemno. Případně je můžete rozmačkat v hmoždíři nebo zabalené do čisté utěrky roztlouci válečkem či paličkou na maso. Rozdrcené sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem a promíchejte. Směs pevně stlačte do dno a po stranách dortové formy o průměru 20 cm. Formu dejte na 10 minut do lednice, aby korpus zatuhl.

Poté připravte náplň: smetanový sýr a ricottu vyšlehejte dohladka. Přidejte vejce, cukr a zakysanou smetanu a znovu vyšlehejte. Náplň nalijte na korpus a urovnejte povrch. Formu vložte do trouby a pečte asi 50 minut, dokud náplň není pevná, ale stále trochu vlnitá uprostřed. Troubu vypněte a nechte v ní koláč vychladnout.

Mezitím připravte jahodovou omáčku: jahody omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci je přiveďte k varu s trochou vody a cukru podle chuti. Vařte asi 15 minut, nebo dokud jahody nezměknou a nevytvoří šťávu. Rozmíchejte kukuřičný škrob s trochou vody a přilijte ho do jahodové omáčky. Vařte ještě pár minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte citrónovou šťávou podle chuti. Omáčku nechte vychladnout.

Koláč vyjměte z trouby a nechte ho úplně vychladnout. Poté ho vyklopte z formy a přeneste na podnos. Před podáváním ho polejte jahodovou omáčkou a ozdobte celými jahodami. Dobrou chuť!

Recenze