Kuchtíme s Ivčou

Instragram logo

kuchtime_s_Ivcou

Grilovaná barbecue žebra

(4-5 hodin) 4 porce

Ingredience

Ingredience Množství
Vepřová žebra 1,3-1,5 kg
Sůl Podle chuti
Rostlinný olej Podle potřeby
Barbecue omáčka Podle chuti

Pracovní postup

Žebra potřete olejem a poté je dobře osolte. Pro přípravu žebírek máte několik možností. Můžete je upéct v troubě vyhřáté na 120 °C (pekáč vyložte alobalem a zakryjte jej). Můžete je pomalu péct v plynovém grilu (zakryté) s vypnutou polovinou hořáků (položte je na stranu, která není nad přímým plamenem), nebo je můžete grilovat v klasickém zakrytém grilu na dřevěné uhlí, snažte se je nechat nad chladnější částí.

Ať už zvolíte jakoukoli variantu úpravy, nechte žebírka nedotčená péct 90 minut. Po uplynutí 90 minut je otočte a potřete grilovací omáčkou. Každých zhruba 30 minut žebra otočte a znovu je potřete omáčkou. Nechte péct 3-5 hodin, aby se z nich vypeklo co nejvíce tuku a zůstalo jen šťavnaté maso.

Když se maso rozpadá, ještě jednou je potřete a poté je přesuňte na rozpálenou stranu grilu. Pokud používáte metodu pečení v troubě, zapněte gril, nebo horní ohřev. Nechte žebra minutu nebo dvě opékat, aby omáčka mohla zkaramelizovat. Dávejte pozor a nenechte žebra příliš zčernat.

Před rozkrájením nechte žebrat odpočinout asi 10 minut, aby se šťáva mohla vrátit zpět do masa. Pokud chcete a zbyla vám ještě omáčka, tak si jí můžete potřít již rozkrájené kousky žebírek. Podávejte se zelným salátem, pečivem a oblíbeným dipem. Dobrou chuť!

Recenze