Čokoládové suflé s karamelovou polevou

Dezert z nadýchaného čokoládového těsta, které je pečené v troubě a pak polévané sladkou a lepkavou karamelovou polevou. Zde je postup, jak tento dezert připravit:

  • Předehřejte troubu na 200 °C a vymažte máslem 4 malé keramické formičky.
  • V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte 100 g hořké čokolády a 50 g másla a nechte mírně vychladnout.
  • V míse vyšlehejte 3 žloutky s 50 g cukru a špetkou soli, dokud nebudou hustá a světlá.
  • Přidejte 2 lžíce hladké mouky a promíchejte.
  • Přilijte čokoládovou směs a promíchejte, dokud nebude hladká.
  • V jiné míse vyšlehejte 3 bílky se špetkou soli, dokud nebudou tuhé sněhy.
  • Opatrně vmíchejte sníh do čokoládové směsi a naplňte formičky těstem asi do 3/4 výšky.
  • Pečte v troubě asi 15 minut, nebo dokud nebudou suflé nafouklé a zlatavé.

Mezitím si připravte karamelovou polevu. V malém hrnci na středním ohni rozpusťte 100 g cukru s 2 lžícemi vody a vařte asi 10 minut, nebo dokud nezíská zlatohnědou barvu. Opatrně přilijte 100 ml smetany a promíchejte, dokud nebude hladká. Nechte mírně vychladnout.

Vyndejte suflé z trouby a opatrně je vyklopte na talíře. Polijte karamelovou polevou a podávejte teplé nebo studené.

Obrázek výrobku