rýžový ocet (4 polívkové lžíce na ryži+ 2 polívkové lžíce na namáčení rukou)
sůl (2 čajové lžičky)
cukr (2 čajové lžičky)
losos 300 g (syrový/uzený)
plátky řasy nori 4ks
sushi podložka
K podávání
sójová omáčka
wasabi
zázvor nakládaný
Příprava:
Začneme s rýží. Rýži řádně propláchneme, dokud z ní nepřestane odtékat bíle zbarvená voda. Na 1 díl rýže přidáme 1,5 dílu vody a rýži jednoduše uvaříme. Rýži vaříme nejlépe v rýžovaru.
Uvařenou rýži vyndáme a ideálně vložíme dřevěné mísy. Ale můžeme použít i skleněnou. Rýži necháme vychladnout na teplotu zhruba lidského těla.
Mezitím, co nám rýže chladne připravríme si nálev. Do menší sklenice si smícháme 4 polévkové lžíce rýžového octa, 2 čajové lžíce soli a cukru. Rozmícháme, aby se nám sůl a cukr úplně rozpustil.
Dále si připravíme mísu v níž si budete namáčet ruce, nalijte hrnek vody a okyselte ji dvěma lžícemi octa.
Lososa nakrájíme na takové tenké nudličky
Vychladlou rýži zalejeme nálevem, který jsme si připravili, pořádně to promícháme a začneme s kompletací
Řasu nori rozdělíme na půl
Na sushi podložku položíme fólii a řasu nori.
Navlhčíme si ruce a naneseme vrstvu sushi rýže. Rýži rovnoměrně rozprostřeme téměř po celé ploše, ale aby se nám to lépe rolovalo, tak si nechápe zhruba centimetr na delší straně dál od nás.
Pomocí ruličky začneme rolovat(ze strany, kde je rýže), na konci lehce stisknem a konec nori řasy potřeme vodou.