rýžový ocet (4 polívkové lžíce na ryži+ 2 polívkové lžíce na namáčení rukou)
sůl (2 čajové lžičky)
cukr (2 čajové lžičky)
losos 500 g (syrový/uzený)
K podávání
sójová omáčka
wasabi
zázvor nakládaný
Příprava:
Začneme s rýží. Rýži řádně propláchneme, dokud z ní nepřestane odtékat bíle zbarvená voda. Na 1 díl rýže přidáme 1,5 dílu vody a rýži jednoduše uvaříme. Rýži vaříme nejlépe v rýžovaru.
Uvařenou rýži vyndáme a ideálně vložíme dřevěné mísy. Ale můžeme použít i skleněnou. Rýži necháme vychladnout na teplotu zhruba lidského těla.
Mezitím, co nám rýže chladne připravríme si nálev. Do menší sklenice si smícháme 4 polévkové lžíce rýžového octa, 2 čajové lžíce soli a cukru. Rozmícháme, aby se nám sůl a cukr úplně rozpustil.
Dále si připravíme mísu v níž si budete namáčet ruce, nalijte hrnek vody a okyselte ji dvěma lžícemi octa.
Lososa nakrájíme na tenké plátky
Vychladlou rýži zalejeme nálevem, který jsme si připravili, pořádně to promícháme a začneme s kompletací
Namočíme ruce do vody s octem a v dlani a v prstech tvarujeme bochánek či váleček do ideální velikosti. Správná velikost je taková, aby se nám váleček pohodlně vešel celý do úst.
Hotový váleček položíme, vezmeme plátek ryby, který z jedné strany potřeme pastou wasabi. Rybu následně položíme na bochánek rýže, wasabi pastou směrem dolů. Tím je nigiri sushi je hotovo a můžeme servírovat!