Úvod do makedonského jídla


Makedonie, skrytý klenot země, který se nachází ve středu Balkánského poloostrova, je malý a barevný národ; rozhodně to není vaše typická destinace. Pokud navštívíte Makedonii, uchvátí vás četné archaické klášterní památky, malebná jezera a lákavá kuchyně. Bohaté a živé tradiční recepty, z nichž některé se datují do staletí, vykouzlí jídlo, které patří k těm nejchutnějším, jaké kdy ve svém životě ochutnáte. Většina makedonských jídel je dokonalou kombinací bioproduktů, kvalitního masa a mléčných výrobků. Klima vám umožňuje jíst syrové rajče tak, jak je, a jeho chuť vás unese.
Klíčovým prvkem makedonské kuchyně je ale také pečivo. Ve skutečnosti Makedonci jedí chleba téměř se vším, na co si vzpomenete. Místní si před jídlem vychutnávají saláty spolu s domácí rakijí. Jedná se o tradiční alkoholický nápoj, který je popsán na seznamu. Mezi další oblíbené makedonské pokrmy patří šťavnaté maso smíchané s čerstvou bio zeleninou a podávané s různými druhy pečiva a chlebem.
Makedonci jsou známí svou pohostinností, takže často můžete vidět sousedy a přátele, jak se navzájem zvou na sklenku rakije. Ať už se v Makedonii vydáte kamkoli, skvělé jídlo nebude příliš daleko.
Abyste byli nadšení, zde jsou nejoblíbenější makedonská jídla a makedonská jídla, která musíte při návštěvě této krásné země vyzkoušet.

Pastrmajlija


Pastrmajlija



Jen stěží najdete Makedonce, který by nemiloval pastrmajlija. Tento makedonský požitek je v podstatě koláč z pečeného těsta. Je oválného tvaru, s kůrkou, která není ani příliš tlustá, ani příliš tenká. Pastrmajlija se doplňuje na malé kousky soleného vepřového nebo kuřecího masa nakrájeného na kostičky a věřte nebo ne, Makedonci ji posypou i vepřovým sádlem.

Tavce Gravce


Tavce Gravce



Toto je pravděpodobně jedno z nejtradičnějších pokrmů v Makedonii. Tavce gravce má neuvěřitelně bohatou chuť a jedí ho rodiny po celé zemi. Je vyroben z vařených fazolí, ochucených jíškou, která obsahuje suchou červenou papriku. Směs se peče na pánvi nebo pánvi. Makedonci ho rádi kombinují s klobásami nebo žebry a čerstvou paprikou. Běžně se jí s chlebem.

Sarma


sarma



Zelné rolky s masem a rýží, nebo jak tomu Makedonci říkají: sarma, je jedním z nejoblíbenějších jídel v zemi. Je to zimní pokrm z kvašených kapustových listů, rýže a mletého hovězího masa. Dá se však jíst po celý rok. Plněné zelí se pečou v troubě a mohou se jíst s přílohami, omáčkami nebo vlastní.

Ajvar


ajvar


Ajvar je pro mnoho Makedonců legendárním jídlem. A tak mnozí udržují tradici jeho přípravy při životě, bez ohledu na to, jak dlouho trvá jeho příprava. Ajvar je papriková pomazánka z pečené červené papriky, papriky a lilku. Tyto ingredience se smíchají, rozdrtí a pomalu několik hodin smaží se solí a olejem. Na přípravu domácího ajvaru potřebujete celý den. Ale ve chvíli, kdy to zkusíte se sýrem a chlebem, zjistíte, že to stojí za námahu.

Pindzur


pindzur



Pindjur je velmi populární pochoutka, kterou si v Makedonii vychutnávají v letním období. Vyrábí se z pečeného lilku, rajčat, papriky, cibule, česneku, olivového oleje, soli a pepře. Lidé si to tu vychutnávají za tepla se sýrem a chlebem k obědu nebo večeři. Je to opravdu lahodný dip nebo omáčka k řadě dalších jídel.

Piperki


piperki




Polneti piperki je syté a chutné hlavní jídlo. Vyrábí se z červené nebo zelené papriky, plněné mletým masem a rýží. Po sejmutí vršku papriky se korpus papriky naplní směsí mletého masa a rýže. Poté se peče v troubě. Někdy se také připravuje s běžnou paprikou.

Mekici


mekici



Mekici je typická makedonská snídaně podávaná se sýrem nebo zakysanou smetanou. Mekici jsou podobné palačinkám a jsou naprosto chutné. Mekici jsou vyrobeny z bohatého a sytého smaženého těsta, které obsahuje ve svých ingrediencích jogurt – tajemství neodolatelné a nadýchané textury. Mnoho Makedonců si také užívá tuto lahodnou snídani nebo svačinu s marmeládou.

Kebapi


kebapi



Cevapi, nebo jak místní lidé rádi říkají, kebapi, je grilované mleté maso smíchané s cibulí, solí a pepřem. Cevapi se srolují do tvarů klobás, ale díky delšímu a tenčímu obvodu připomínají spíše chipolatas. Najdete je téměř v každé restauraci v Makedonii. Makedonci je v létě rádi vaří na grilu doma nebo na pikniku se svými přáteli a rodinou.

Rakije


rakija


V neposlední řadě se dostáváme k oblíbenému nápoji této země. Rakija je tradiční alkoholický nápoj v Makedonii, popíjený také v dalších zemích balkánského regionu. Je také známá jako makedonská brandy, ale má mnohem více využití než běžná brandy. Makedonci si ve svých domovech připravují stovky litrů rakije. Pijí ho nejen pro potěšení a zvláštní příležitosti, ale také pro zmírnění příznaků bolesti v krku, nachlazení a bolesti svalů.