kava jako logoKAVÁRNA

Nabídka

Veškerý seznam alergenů Vám na Vaši žádost poskytne obsluha naší kavárny.

Veškeré kávy můžeme pro Vás připravit bez kofeinu, nebo můžeme pro přípravu využít ovesné mléko, mandlové mléko či mléko bezlaktózové.

Káva Cena
Espresso 45 Kč
Ristretto 45 Kč
Espresso Macchiato 55 Kč
Lungo 45 Kč
Americano 45 Kč
Cappuccino 65 Kč
Café Latté 70 Kč
Flat White 75 Kč
extra shot +15 Kč
mléko +5 Kč
Nápoje Cena
Čaj 45 Kč
Horká Čokoláda 60 Kč
Neperlivá voda 29 Kč
Jemně perlivá voda 29 Kč
Perlivá voda 29 Kč
Coca Cola 39 Kč
Coca Cola Zero 39 Kč
Sprite 39 Kč
Fanta 39 Kč
extra shot +15 Kč
mléko +5 Kč
Shakes Objem Cena
Vanilka 0,4 l 80 Kč
Jahoda 0,4 l 80 Kč
Malina 0,4 l 80 Kč
Banán 0,4 l 80 Kč
Čokoláda 0,4 l 80 Kč
Zmrzlina Množství Cena
dětská 60 g 30 Kč
malá 80 g 35 Kč
velká 120 g 45 Kč

Něco málo ke kávě

Espresso:
Espresso (italsky doslova "káva na vyžádání") je nápoj původem z Itálie. Jeho původ se vztahuje k dobám, kdy bylo espresso připraveno a podáváno na barech „na přání“ zákazníka. Italové říkají, že „zákazník musí počkat na espresso, kdežto espresso na zákazníka čekat nesmí“. Espresso je mnohem více než jen šálek lahodné kávy. Je to metoda přípravy kávy, jejíž kvalitu nezaručují pouze prvotřídní kávová zrna. Na dokonalé espresso má vliv spousta faktorů – od kvalitní vody a přesného nastavení hrubosti mletí, přes dobu extrakce, až po správné servírování. Především ale osoba baristy, který kávu připravuje. Velmi častou chybou v názvosloví je používání výrazů jako presso, expresso nebo piccolo. Používat by se neměly ani přívlastky malé nebo velké. Pravé espresso je totiž jen jedno. Doba extrakce 20-30 vteřin, objem 25-35 ml bez cremy, servírujeme do espresso šálku. Espresso slouží jako základ pro další kávové varianty – mléčné či vodou nastavované. Proto musí být perfektní!
Ristretto:
Ristretto pochází ze Sicílie, kde díky vysokým teplotám bylo potřeba zmenšit obsah nápoje. Je silnější a chuťově koncentrovanější než espresso. Připravuje se velmi podobně jako espresso jen je použito menší množství vody – cca 15-20 ml a kratší doba extrakce - cca 13-18 vteřin. Servíruje se do espresso šálku. Pokud se doba extrakce u ristretta pohybuje do cca 13 vteřin, pak je taková káva prakticky bez kofeinu. Jedná se o dobrou variantu pro těhotné a kojící ženy nebo i pro lidi, kteří mají problémy s vysokým tlakem.
Espresso Macchiato:
Macchiato znamená italsky tečkovaný, puntíkovaný. Espresso Macchiato je tak v podstatě espresso puntíkované mléčnou pěnou. Objem nápoje je 60 ml. Servíruje se do espresso šálku. Vypadá jako ,,miniaturní Cappuccino“.
Lungo / Americano
Lungo znamená italsky dlouhý, vodový, zředěný. Základem je espresso (25-35 ml) prodloužené horkou vodou v poměru 1:1, výsledný objem nápoje je 60-70 ml. Čas extrakce je stejný jako u espressa – tedy 25-35 vteřin. Lungo bývá často zaměňováno s kávou AMERICANO, která se připravuje velmi podobně. Liší se poměrem espresso: voda v poměru 1:3-1:5. Z hlediska zákazníka požadujícího „velké espresso“ je Lungo / Americano jeho jedinou správnou náhradou.
Cappuccino:
Cappuccino je nápoj o objemu cca 180 ml. Jeho základem je Espresso a teplá mléčná mikro pěna (60-70 °C), která je zarovnaná s okrajem šálku. Pokud je pěna správně vyšlehaná do hladka bez bublin, tak po napití vytvoří příjemný, až sametový pocit v ústech. Správně připraveným cappuccinem byste se neměli při napití opařit.
Café Latte:
Café Latté (z italštiny „káva a mléko“) je nápoj velmi podobný cappuccinu, jeho objem je ale větší – cca 250 ml. V Itálii vzniklo café latte v 50. letech 20. století jako nápoj, který není tak chuťově výrazný jako cappuccino.
Flat White:
Poslední dobou velmi populární nápoj, se kterým se můžete setkávat stále častěji. Flat white se stal velmi populárním v Austrálii a úspěšně se připravuje už po celém světě. Dva shoty espressa (doppio) se dolévají mléčnou mikro pěnou, která typicky tvoří cca 1 cm vrstvu. Celkový objem nápoje je cca 160 ml. Dva shoty espressa se výrazně prosadí přes množství mléčné mikro pěny a tím je nápoj více „kávový“ než třeba cappuccino nebo café latte. Většinou se připravuje do skleničky nebo se můžete setkat s přípravou do cappuccinového šálku. Oboje je správné.