Top 3 polévky

Top 3 polévky na Ukrajině

Borsč

Borsč je tradiční polévka původem z východní Evropy, zejména z Ukrajiny. Tato polévka je často připravována s červenou řepou, což jí dodává charakteristickou fialovou barvu. Zde je recept na tradiční borsč.

Suroviny Množství
Brambory 2-3 ks
Mrkev 1 ks
Voda 1 l
Cibue 1 ks
Sůl Podle chuti
Koření Podle chuti
Červená řepa 1 ks
Rostlinný olej Na smažení
Vepřový bůček Podle chuti
Plechovka rajského protlaku 1 ks
Čerstvé zelí 300 g
Kelímek zakysané smetany 1 ks

Recept

Dáme do hrnce vařit na kousky nakrájené maso, až odšumí, vložíme brambory nakrájené na kostičky a nadrobno nakrájené čerstvé zelí, ztlumíme plamen a na mírném ohni povaříme, přidáme bobkový list, polévkové koření. Zvlášť ve slupce uvaříme červenou řepu, nastrouháme ji na větším struhadle a přidáme na pánev, kde předtím zpěníme cibulku a nastrouhanou čerstvou mrkev. Osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, 2 lžíce zakysané smetany a krátce podusíme. Nakonec vše přidáme ke směsi v hrnci, 7-10 minut povaříme a můžeme podávat, ale nejlepší je, až se trochu rozleží.

Podávání

Při podávání můžeme ještě přidat do talíře lžíci zakysané smetany a ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou.

borsch

Soljanka

Soljanka je hustá a bohatá polévka, původem z východní Evropy. Tato polévka se obvykle připravuje s různými druhy masa, kysanými okurkami a citrusovými plody. Zde je recept na klasickou soljanku

Suroviny Množství
Brambor nakrájené na kostičky 2 ks
Mrkev 1 ks
Hovězí vývar 1 l
Cibue 1 ks
Sůl Podle chuti
Koření Podle chuti
Citron 1 ks
Rostlinný olej 2 lžíce
Uzené maso 200 g
Plechovka rajského protlaku 2 lžíce
Vařené maso 200 g
Kelímek zakysané smetany 1 ks
Kysané okurky 4 ks
Kaparů 2 lžíce
Černé olivy 150 g
Stroužky česneku 2 ks

Recept

Na rozpáleném oleji osmahněte cibuli a česnek. Přidejte uzené maso, vařené maso a klobásy. Smažte krátce, dokud nezměknou. Přidejte rajčatovou pastu a hladkou mouku. Promíchejte a restujte asi 2 minuty. Postupně přilijte hovězí vývar za stálého míchání, aby se zabránilo tvorbě hrudek. Vařte 10-15 minut. Přidejte nakrájené brambory a vařte, dokud nejsou měkké. Přidejte uzené klobásy, kysané okurky, citron, kapary a olivy. Vařte dalších 5 minut. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Podávejte horké, ozdobené lžící kysané smetany a nasekanou čerstvou petrželí.

soljanka

Houbová polévka

Houbová polévka je lahodným pokrmem, který lze připravit různými způsoby. Zde je recept na klasickou houbovou polévku s houbami a bramborami.

Suroviny Množství
Brambory 2-3 ks
Cibue 1 ks
Sůl Podle chuti
Koření Podle chuti
Voda 1 l
Maslo 3 lžíce
Čerstvé houby 400 g
Hladká mouka 2 lžíce
Zakysaná smetana 300 ml

Recept

Oloupané brambory nakrájíme na malé kostky a uvaříme je spolu s kmínem v osolené vodě. Mezitím očistíme houby. Plátky hub osmahneme na másle spolu s nakrájenou cibulí a dáme vařit k bramborám. Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme polévku kysanou smetanou, dobře promíchanou s moukou a polévku ještě povaříme.

mushroom soup