Top 3 polévky na Ukrajině
Borsč
Borsč je tradiční polévka původem z východní Evropy, zejména z Ukrajiny. Tato polévka je často připravována s červenou řepou, což jí dodává charakteristickou fialovou barvu. Zde je recept na tradiční borsč.
Suroviny | Množství |
---|---|
Brambory | 2-3 ks |
Mrkev | 1 ks |
Voda | 1 l |
Cibue | 1 ks |
Sůl | Podle chuti |
Koření | Podle chuti |
Červená řepa | 1 ks |
Rostlinný olej | Na smažení |
Vepřový bůček | Podle chuti |
Plechovka rajského protlaku | 1 ks |
Čerstvé zelí | 300 g |
Kelímek zakysané smetany | 1 ks |
Recept
Dáme do hrnce vařit na kousky nakrájené maso, až odšumí, vložíme brambory nakrájené na kostičky a nadrobno nakrájené čerstvé zelí, ztlumíme plamen a na mírném ohni povaříme, přidáme bobkový list, polévkové koření. Zvlášť ve slupce uvaříme červenou řepu, nastrouháme ji na větším struhadle a přidáme na pánev, kde předtím zpěníme cibulku a nastrouhanou čerstvou mrkev. Osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, 2 lžíce zakysané smetany a krátce podusíme. Nakonec vše přidáme ke směsi v hrnci, 7-10 minut povaříme a můžeme podávat, ale nejlepší je, až se trochu rozleží.
Podávání
Při podávání můžeme ještě přidat do talíře lžíci zakysané smetany a ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou.
![borsch](./image/borsch.jpg)
Soljanka
Soljanka je hustá a bohatá polévka, původem z východní Evropy. Tato polévka se obvykle připravuje s různými druhy masa, kysanými okurkami a citrusovými plody. Zde je recept na klasickou soljanku
Suroviny | Množství |
---|---|
Brambor nakrájené na kostičky | 2 ks |
Mrkev | 1 ks |
Hovězí vývar | 1 l |
Cibue | 1 ks |
Sůl | Podle chuti |
Koření | Podle chuti |
Citron | 1 ks |
Rostlinný olej | 2 lžíce |
Uzené maso | 200 g |
Plechovka rajského protlaku | 2 lžíce |
Vařené maso | 200 g |
Kelímek zakysané smetany | 1 ks |
Kysané okurky | 4 ks |
Kaparů | 2 lžíce |
Černé olivy | 150 g |
Stroužky česneku | 2 ks |
Recept
Na rozpáleném oleji osmahněte cibuli a česnek. Přidejte uzené maso, vařené maso a klobásy. Smažte krátce, dokud nezměknou. Přidejte rajčatovou pastu a hladkou mouku. Promíchejte a restujte asi 2 minuty. Postupně přilijte hovězí vývar za stálého míchání, aby se zabránilo tvorbě hrudek. Vařte 10-15 minut. Přidejte nakrájené brambory a vařte, dokud nejsou měkké. Přidejte uzené klobásy, kysané okurky, citron, kapary a olivy. Vařte dalších 5 minut. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Podávejte horké, ozdobené lžící kysané smetany a nasekanou čerstvou petrželí.
![soljanka](./image/solyanka.jpg)
Houbová polévka
Houbová polévka je lahodným pokrmem, který lze připravit různými způsoby. Zde je recept na klasickou houbovou polévku s houbami a bramborami.
Suroviny | Množství |
---|---|
Brambory | 2-3 ks |
Cibue | 1 ks |
Sůl | Podle chuti |
Koření | Podle chuti |
Voda | 1 l |
Maslo | 3 lžíce |
Čerstvé houby | 400 g |
Hladká mouka | 2 lžíce |
Zakysaná smetana | 300 ml |
Recept
Oloupané brambory nakrájíme na malé kostky a uvaříme je spolu s kmínem v osolené vodě. Mezitím očistíme houby. Plátky hub osmahneme na másle spolu s nakrájenou cibulí a dáme vařit k bramborám. Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme polévku kysanou smetanou, dobře promíchanou s moukou a polévku ještě povaříme.
![mushroom soup](./image/mushroom_soup.jpg)