Top 3 hlavních jidla na Ukrajině
Varenyky s masem
Varenyky s masem jsou tradičním východoevropským pokrmem, který potěší svou chutí a vůní. Tyto křehké knedlíčky z těsta plněné šťavnatým mletým masem jsou úžasnou kombinací textur a chutí. Knedlíčky s masem se často podávají se zakysanou smetanou nebo omáčkou, která jim dodává ještě větší bohatost.
Suroviny | Množství |
---|---|
Hrnek mouky | 2 ks |
Vejce | 1 ks |
Voda | 125 ml |
Mléko | 125 ml |
Sůl | Podle chuti |
Mleté maso | 300 g |
Cibule | 1 ks |
Stroužky česneku | 2 ks |
Rostlinný olej | Na smažení |
Pepř | Podle chuti |
Recept
Příprava těsta: V hluboké míse smíchejte mouku a sůl. Uprostřed udělejte důlek a do něj vlijte vejce. Postupně přidávejte vodu a mléko za stálého míchání, aby nevznikly hrudky. Těsto hněteme, dokud není homogenní. Zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat.
Příprava mletého masa: Na rostlinném oleji osmahněte cibuli a česnek do měkka. Přidejte maso a smažte, dokud není úplně hotové. Podle chuti osolte a opepřete. Mleté maso nechte vychladnout.
Tvarování knedlíků: Vyválejte těsto a skleničkou vykrajujte kolečka. Na každé kolečko položíme malé množství mletého masa. Kruh přeložte na polovinu, okraje spojte k sobě a prsty okraje dobře přitiskněte.
Vaření knedlíků: V hrnci s vroucí osolenou vodou dbejte na to, aby se knedlíky neslepily. Vařte je asi 5-7 minut, dokud nevyplavou na povrch.
Podávání
Knedlíky podávejte horké, posypané nadrobno nakrájenou zelenou cibulkou a zakysanou smetanou nebo omáčkou podle vlastního výběru.
![varenyky](./image/varenyky.jpg)
Kotleta
Kotlety jsou klasickým pokrmem, který zaujme svou jednoduchostí a chutí. Tyto šťavnaté kousky masa připravené s láskou se stanou skutečnou pochoutkou k obědu nebo večeři. Kotlety lze podávat jako samostatný pokrm nebo z nich v housce připravit hamburgery.
Suroviny | Množství |
---|---|
Hovězí/vepřové/kuřecí maso | 500 g |
Cibue | 1 ks |
Sůl | Podle chuti |
Koření | Podle chuti |
Vejce | 1 ks |
Rostlinný olej | Na smažení |
Strouhanka | 1/2 hrnek |
Stroužky česneku | 2 ks |
Recept
Příprava ingrediencí: V míse smíchejte mleté maso s nakrájenou cibulí, česnekem, vejcem a strouhankou. Míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
Tvarování řízků: Z mletého masa vytvarujte kulaté nebo oválné kotlety o tloušťce asi 1 cm. V případě potřeby přidejte nadrobno nakrájenou barevnou papriku a bylinky, abyste získali další chuť a barvu.
Smažení řízků: Na pánvi rozehřejte rostlinný olej. Kotlety smažte z obou stran dozlatova a dbejte na to, aby byly uvnitř zcela propečené (asi 5-7 minut z každé strany v závislosti na tloušťce).
Podávání
Hotové kotlety položte na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného oleje. Kotlety podávejte horké s oblíbenou přílohou, omáčkami nebo v housce jako hamburger.
![kotleta](./image/kotleta.jpg)
Guláš
Ukrajinský guláš je tradiční pokrm s bohatou a intenzivní chutí. Jedná se o hustý masový guláš s aromatickou omáčkou z masa, cibule, koření a rajčatového protlaku. Guláš se často podává s brambory, kaší nebo těstovinami.
Suroviny | Množství |
---|---|
Hovězí maso | 500 g |
Cibue | 2 ks |
Sůl | Podle chuti |
Paprika | 1 lžíce |
Mouka | 2 lžíce |
Voda | 500 ml |
Bobkový list | 1 ks |
Stroužky česneku | 2 ks |
Rostlinný olej | 2 lžíce |
Rajčatový protlak | 2 lžíce |
Recept
Příprava masa: Hovězí plátky poprašte moukou. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a maso osmažte dozlatova.
Přidejte zeleninu: K osmaženému masu přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Zeleninu poduste doměkka.
Příprava omáčky: Přilijte rajčatový protlak nebo omáčku, papriku a promíchejte. Přilijeme horký vývar, přidáme bobkový list. Podle chuti osolíme a opepříme. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 1,5-2 hodiny, až je maso měkké a omáčka zhoustne.
Podávání
Hotový guláš podávejte horký, posypaný čerstvými bylinkami, s brambory, kaší nebo těstovinami.
![gulas](./image/gulas.jpg)