Top 3 hlavních jidla

Top 3 hlavních jidla na Ukrajině

Varenyky s masem

Varenyky s masem jsou tradičním východoevropským pokrmem, který potěší svou chutí a vůní. Tyto křehké knedlíčky z těsta plněné šťavnatým mletým masem jsou úžasnou kombinací textur a chutí. Knedlíčky s masem se často podávají se zakysanou smetanou nebo omáčkou, která jim dodává ještě větší bohatost.

Suroviny Množství
Hrnek mouky 2 ks
Vejce 1 ks
Voda 125 ml
Mléko 125 ml
Sůl Podle chuti
Mleté maso 300 g
Cibule 1 ks
Stroužky česneku 2 ks
Rostlinný olej Na smažení
Pepř Podle chuti

Recept

Příprava těsta: V hluboké míse smíchejte mouku a sůl. Uprostřed udělejte důlek a do něj vlijte vejce. Postupně přidávejte vodu a mléko za stálého míchání, aby nevznikly hrudky. Těsto hněteme, dokud není homogenní. Zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat.

Příprava mletého masa: Na rostlinném oleji osmahněte cibuli a česnek do měkka. Přidejte maso a smažte, dokud není úplně hotové. Podle chuti osolte a opepřete. Mleté maso nechte vychladnout.

Tvarování knedlíků: Vyválejte těsto a skleničkou vykrajujte kolečka. Na každé kolečko položíme malé množství mletého masa. Kruh přeložte na polovinu, okraje spojte k sobě a prsty okraje dobře přitiskněte.

Vaření knedlíků: V hrnci s vroucí osolenou vodou dbejte na to, aby se knedlíky neslepily. Vařte je asi 5-7 minut, dokud nevyplavou na povrch.

Podávání

Knedlíky podávejte horké, posypané nadrobno nakrájenou zelenou cibulkou a zakysanou smetanou nebo omáčkou podle vlastního výběru.

varenyky

Kotleta

Kotlety jsou klasickým pokrmem, který zaujme svou jednoduchostí a chutí. Tyto šťavnaté kousky masa připravené s láskou se stanou skutečnou pochoutkou k obědu nebo večeři. Kotlety lze podávat jako samostatný pokrm nebo z nich v housce připravit hamburgery.

Suroviny Množství
Hovězí/vepřové/kuřecí maso 500 g
Cibue 1 ks
Sůl Podle chuti
Koření Podle chuti
Vejce 1 ks
Rostlinný olej Na smažení
Strouhanka 1/2 hrnek
Stroužky česneku 2 ks

Recept

Příprava ingrediencí: V míse smíchejte mleté maso s nakrájenou cibulí, česnekem, vejcem a strouhankou. Míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.

Tvarování řízků: Z mletého masa vytvarujte kulaté nebo oválné kotlety o tloušťce asi 1 cm. V případě potřeby přidejte nadrobno nakrájenou barevnou papriku a bylinky, abyste získali další chuť a barvu.

Smažení řízků: Na pánvi rozehřejte rostlinný olej. Kotlety smažte z obou stran dozlatova a dbejte na to, aby byly uvnitř zcela propečené (asi 5-7 minut z každé strany v závislosti na tloušťce).

Podávání

Hotové kotlety položte na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného oleje. Kotlety podávejte horké s oblíbenou přílohou, omáčkami nebo v housce jako hamburger.

kotleta

Guláš

Ukrajinský guláš je tradiční pokrm s bohatou a intenzivní chutí. Jedná se o hustý masový guláš s aromatickou omáčkou z masa, cibule, koření a rajčatového protlaku. Guláš se často podává s brambory, kaší nebo těstovinami.

Suroviny Množství
Hovězí maso 500 g
Cibue 2 ks
Sůl Podle chuti
Paprika 1 lžíce
Mouka 2 lžíce
Voda 500 ml
Bobkový list 1 ks
Stroužky česneku 2 ks
Rostlinný olej 2 lžíce
Rajčatový protlak 2 lžíce

Recept

Příprava masa: Hovězí plátky poprašte moukou. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a maso osmažte dozlatova.

Přidejte zeleninu: K osmaženému masu přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Zeleninu poduste doměkka.

Příprava omáčky: Přilijte rajčatový protlak nebo omáčku, papriku a promíchejte. Přilijeme horký vývar, přidáme bobkový list. Podle chuti osolíme a opepříme. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 1,5-2 hodiny, až je maso měkké a omáčka zhoustne.

Podávání

Hotový guláš podávejte horký, posypaný čerstvými bylinkami, s brambory, kaší nebo těstovinami.

gulas