Top 3 dezerty

Top 3 hlavních jidla na Ukrajině

Varenyky s višněmi

Varenyky s višněmi jsou lahodnou ukrajinskou pochoutkou kombinující jemné těsto a šťavnatou sladkou višňovou náplň. Tento pokrm je ideální pro příjemnou rodinnou večeři i sváteční pohoštění. Vareniky s višněmi se obvykle podávají s cukrem, zakysanou smetanou nebo vařenou oslazenou zakysanou smetanou.

Suroviny Množství
Hrnek mouky 2 ks
Vejce 1 ks
Voda 125 ml
Mléko 125 ml
Sůl 1/2 lžičky
Cukr 1 hrnek
Višní zbavených peckovin 2 hrnky
Škrob 1 lžíce

Recept

Příprava těsta: V hluboké míse smíchejte mouku a sůl. Uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte vejce, přidejte vodu, mléko a cukr. Důkladně promíchejte, dokud nezískáte homogenní těsto. Zabalíme do potravinové fólie a necháme 30 minut kynout.

Příprava náplně: V míse smíchejte vypeckované třešně s cukrem a škrobem. Necháme chvíli odležet, aby náplň šťavnatěla.

Tvarování knedlíků: Těsto rozválíme a skleničkou vykrajujeme kolečka. Na každé kolečko dáme malé množství náplně. Kruh přeložíme na polovinu, okraje spojíme a prsty dobře přitiskneme.

Vaření knedlíků: V hrnci s vroucí osolenou vodou vařte knedlíky asi 5-7 minut, dokud nevyplavou na povrch.

Podávání

Uvařené knedlíky položíme na talíř a podáváme horké, posypané cukrem nebo podávané se zakysanou smetanou.

varenykyvisen

Palačinky

Palačinky jsou lehké, tenké placky, které si získaly oblibu v kuchyni mnoha zemí. Náplní palačinek je nespočet, což z tohoto pokrmu činí univerzální a oblíbený pokrm. Palačinky, které se výborně hodí k snídani, večeři nebo i jako dezert, lze podávat se sladkými i slanými náplněmi.

Suroviny Množství
Mouka 1 hrnek
Mleko 1 hrnek
Sůl 1/4 lžičky
Cukr 1/2 lžiče
Vejce 1 ks
Rostlinný olej Na smažení
Maslo 1 lžiče

Recept

Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce a za stálého míchání pomalu přilévejte mléko. Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud nevznikne homogenní těsto. V případě potřeby přidejte kvásek na kynutí těsta.

Odpočinek těsta: Těsto nechte 15-30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Smažení palačinek: Rozpalte pánev na středním ohni a přidejte trochu oleje. Na pánev nalijte malé množství těsta a otáčením pánve ho rovnoměrně rozetřete. Smažte palačinku z jedné strany dozlatova, pak ji otočte a opečte i z druhé strany.

Smažení řízků: Na pánvi rozehřejte rostlinný olej. Kotlety smažte z obou stran dozlatova a dbejte na to, aby byly uvnitř zcela propečené (asi 5-7 minut z každé strany v závislosti na tloušťce).

Podávání

Palačinky podávejte horké. Na sladké palačinky se hodí med, džem, kondenzované mléko, lesní plody nebo ovoce.

bliny

Dort Medovik

Dort Medovik je vynikající pochoutka, která ozdobí každý slavnostní stůl. Tento vícevrstvý dezert má jedinečnou chuť, která v sobě spojuje sladkost medového dortu a jemnost vařeného kondenzovaného mléka. Dort "Medovik" je oblíbený pro svou tradičnost a rafinovanost v každém soustu.

Suroviny Množství
Vejce 4 ks
Cukr 1 hrnek
Med 1 hrnek
Zakysaná smetana 1 hrnek
Maslo 1 hrnek
Mouka 5-6 hrnek
Sul 1/2 lžičky
Kondenzované mléko 400 g
Maslo 200g

Recept

Příprava těsta: V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte med, zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo, jedlou sodu a sůl. Postupně přidáváme mouku a mícháme, aby vzniklo pevné nelepivé těsto. Těsto rozdělte na 8-10 dílů.

Upečte koláčky: Každý kousek těsta rozválejte na tenkou placku a upečte v troubě předehřáté na 180 °C. Vložte do trouby. Každý koláček by měl být zlatavý. Koláče nechte vychladnout.

Příprava krému: Pomocí šlehače vyšlehejte máslo do pěny. Postupně přidávejte slazené kondenzované mléko a pokračujte ve šlehání, dokud nebude krém homogenní a jemný.

Sestavení dortu: Každý dort potřete krémem a naskládejte je jeden na druhý. Poslední dort nechte bez krému. Dort ozdobte krémem podle potřeby.

Podávání

Dort Medovník podávejte porcovaný tak, že ho nakrájíte ostrým nožem. Vychutnejte si skvělou chuť každé vrstvy tohoto kouzelného dezertu.

medovik